Kieskijker duikt in veelbesproken hashtag over D66 lijsttrekker Kaag

Op 27 februari om 21:30 uur wordt de hashtag #k*tkaag voor het eerst gebruikt en om 1 uur ‘s nachts wordt deze trending doordat de activiteit op Twitter op dat moment dusdanig laag is. Daardoor krijgt de tweet ook in de nacht nog wel wat aandacht. Kieskijker ging op onderzoek uit.

Kieskijker verzamelde een kleine 1900 tweets. Twitter meldt om 13:30 uur dat er ruim 5000 tweets met deze hashtag zijn verzonden. Dat klopt niet. Hoe Twitter exact telt is ons niet bekend.

De hashtag werd in 2019 en 2020 nauwelijks gebruikt. Dit weekend werd de eerste tweet gedaan door mevrouw Kriens – een naam die veel opduikt bij Vrouwen voor Vrijheid, een groep waarnaar Kieskijker eerder al onderzoek deed. Mevrouw Kriens heeft met haar vele volgers redelijk wat bereik en de tweet krijgt honderden likes.

Om 9:55 uur krijgt de tweet echter een enorme boost uit onverwachte hoek. GroenLinks Kamerlid Kathalijne Buitenweg tweet dan dat ze vindt dat de hashtag vrouwelijke leiders vernedert en delegitimeert. Die tweet heeft op het moment van schrijven ruim 1500 likes.

Vrijwel zeker onbedoeld gebruikt mevrouw Buitenweg de hashtag, waardoor deze nog sterker viraal gaat. Haar volgers reageren weer met retweets, likes en comments. Zo speelt Groenlinks onbedoeld een forse rol in het trending blijven van de hashtag die zij verwerpt. Had ze nu maar Kieskijkers praktische tips ter voorkoming van het ongewild zelf helpen verspreiden van desinformatie, nepnieuws en propaganda gelezen…


Kijk mee met Kieskijker via onze sociale media en onze blogs. Zie je zelf iets? Meld het ons!