Twitter bande alle politieke advertenties. Waarom zien Nederlanders ze dan toch?

Jack Dorsey, de baas van Twitter, kondigde eind 2019 aan om wereldwijd te stoppen met alle politieke reclame op zijn platform. “Wij geloven dat het bereik van politieke boodschappen moet worden verdiend, niet gekocht.” In november 2019 werd dit door Twitter officieel als beleid ingevoerd.

Kieskijker ziet echter al een paar weken betaalde politieke reclame op Twitter. Na onze oproep om ‘promoted’ tweets en profielen bij ons te melden, bleek dat meer Twitter gebruikers deze politieke advertenties zien.

Onze database bestaat nu uit 11 screenshots van ‘promoted’ tweets en profielen. Maar liefst 9 van de 11 screenshots zijn van dezelfde politieke partij: de LP (Libertaire Partij). 

Een van LPs betaalde tweets heeft inmiddels meer dan 7000 views. Voor zover wij nu weten houden andere partijen zich wél aan de advertentie spelregels op Twitter, waardoor een oneerlijk speelveld ontstaat — en dat nog wel in aanloop naar de verkiezingen.

Commentaar van politieke communicatiewetenschapper Tom Dobber

Kieskijker heeft Twitter gevraagd om uitleg en om waar nodig actie te ondernemen. Update: naar aanleiding van onze melding liet Twitter vanavond weten:

Bedankt voor het melden, Kieskijker. De advertenties van de politieke partij die je noemt zijn stopgezet. Als je meer voorbeelden hebt zullen we ze zeker toetsen aan ons beleid.

Meldingen van politieke Twitter advertenties met screenshots zijn nog steeds welkom bij Kieskijker.


Kijk mee met Kieskijker via onze sociale media en onze blogs. Zie je zelf iets? Meld het ons!