Twitter in campagnetijd: kandidaat-kamerleden tweeten bijna 2000 keer per dag

Hoe zetten verschillende politieke partijen Twitter in tijdens hun campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen? Kieskijker analyseerde ruim 50.000 tweets en retweets die door zo’n 500 verschillende (kandidaat-)kamerleden in februari zijn verstuurd. 

Er is gekeken naar de eerste twintig kandidaten met een twitteraccount van partijen die op dit moment twee of meer kamerzetels hebben. Onder hen haalt alleen DENK dat aantal niet. Van de 21 kandidaten van DENK hebben we van drie geen account gevonden, waardoor we maar achttien accounts kunnen meenemen. Bij de 24 andere partijen die deelnemen aan de verkiezingen is gekeken naar tien kandidaten met twitteraccounts. Veertien daarvan halen dat aantal niet, de tien andere lijsten halen dat wel.

Grootste partijen

De kandidaten van de grotere partijen hebben in februari bijna 28.000 tweets en retweets verstuurd. Onder hen heeft GroenLinks de actiefste twitteraars, samen goed voor 4.499 berichten, of gemiddeld acht tweets per kandidaat per dag. Daarna komen Forum voor Democratie en D66 met gemiddeld zeven en 5,9 tweets per kandidaat per dag. 50PLUS heeft de minst actieve twitteraars, hun kandidaten komen uit op een gemiddelde van anderhalve tweet.

Andere partijen zijn zichtbaar in deze grafiek omdat ze zijn geretweet of gequote-tweet door kandidaat-politici van de grootste 13 partijen.

Het aantal tweets per week is bij grote partijen redelijk stabiel. Alleen in week 7 wordt Forum voor Democratie actiever dan de kandidaten van GroenLinks. Deze toename in activiteit heeft waarschijnlijk te maken met de de opschorting van de avondklok, een onderwerp waar Forum voor Democratie veel over tweet.

Andere partijen zijn zichtbaar in deze grafiek omdat ze zijn geretweet of gequote-tweet door kandidaat-politici van de grootste 13 partijen.

Activiteit overige 24 partijen

De activiteit van alle andere partijen valt in het niet bij die van BIJ1, wiens top tien kandidaten met een twitteraccount 8.157 tweets en retweets hebben verstuurd, gemiddeld 29 per kandidaat per dag. Ze zijn samen zelfs goed voor bijna 30 procent van alle tweets en retweets van de 24 kleine en nieuwe partijen. In de top twintig actiefste twitteraars van deze 24 partijen staan er zes kandidaten van BIJ1.

Andere partijen zijn zichtbaar in deze grafiek omdat ze zijn geretweet of gequote-tweet door kandidaat-politici van de kleinste 24 partijen.

Onder de kleine en nieuwe partijen zijn er 13 waarvan de kandidaten gemiddeld vaker dan één keer per dag tweeten of retweeten. Naast BIJ1 halen ook de kandidaten op de lijsten van de Piratenpartij en Oprecht een gemiddelde van meer dan 10 tweets per kandidaat per dag. 

Lijsttrekkers

De meest prominente kandidaten, de lijsttrekkers, waren in de meeste gevallen niet de actiefste twitteraars van de kandidatenlijst. Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals Thierry Baudet van Forum voor Democratie, Geert Wilders van PVV en Richard de Mos van Code Oranje.

Aan het andere uiterste vinden we de lijsttrekker van Blanco Lijst Zeven. Haar profiel is inmiddels al zolang inactief dat er nog reclame wordt gemaakt voor Vrij en Sociaal Nederland, de partij waar ze een kleine maand geleden van afsplitste.

Hashtags

Kieskijker heeft ook gekeken naar het hashtaggebruik van de kandidaten. Veel kandidaten zijn al in campagnemodus, waardoor hashtags als #groenegolf, #teamd66 of #christenunie de populairste hashtags zijn binnen een partijlijst. De SP vormt de uitzondering: hier is #toeslagenaffaire de meestgebruikte hashtag in februari.

Bij de kleine en nieuwe partijen is eenzelfde patroon waar te nemen. Campagne wordt gevoerd met hashtags als #kombij1, #stempiraat en #oprecht. Splinter richt zich juist op een actueel thema en tweet over de #avondklok, en NLBeter’s meestgebruikte hashtag #onderwijs heeft te maken met een van hun speerpunten. 

Wat zien we hier?

Het is opvallend dat lijsttrekkers op de rechterflank zoals Wilders, Baudet en de Mos de actiefste twitteraars van hun partij zijn, terwijl bij andere partijen de lijsttrekker een kleiner aandeel speelt op twitter.

Verder zijn de politieke partijen volop begonnen aan hun online campagnes, of dat nou is door in elke tweet een hashtag met campagneleus te zetten, of door kritisch en veel te tweeten over een specifiek onderwerp wat belangrijk is voor hun kiezers. Het aantal tweets dat alle kandidaten in totaal versturen zit in de lift, maar van een drastische toename is nog niet te spreken. Kieskijker houdt de verdere ontwikkelingen in de gaten.


Kijk mee met Kieskijker via onze sociale media en onze blogs. Zie je zelf iets? Meld het ons!