Desinformatie in Nederland is een groeiend probleem, ook voor onze verkiezingen

Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de invloed van nepnieuws. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid. Nederlanders verwachten dat nepnieuws invloed heeft op de naderende Tweede Kamerverkiezingen. 60 procent maakt zich zorgen over de invloed van nepnieuws op het stemgedrag. Ruim drie kwart van de Nederlanders denkt dat nepnieuws van grote invloed is op de informatie over het coronavirus en vaccinaties. Desinformatie is een groeiend probleem.

Drie kwart van de Nederlanders denkt wekelijks of vaker nepnieuws tegen te komen. Tegelijkertijd geeft 64 procent aan dat zij nooit een nepnieuwsbericht delen. Nederlanders overschatten zichzelf in het herkennen van nepnieuws. Een meerderheid denkt zelf nepnieuws te kunnen herkennen, maar betwijfelt of anderen dit ook kunnen. Nederlanders vertrouwen traditionele media het meest, zoals landelijke dagbladen (74 procent), regionale dagbladen (74 procent) en televisie (73 procent). Sociale mediakanalen worden als nieuwsbron het minst vertrouwd, terwijl deze juist door de meerderheid van de Nederlanders als nieuwsbron wordt gebruikt.

De effecten van desinformatie op bijvoorbeeld de aanpak van het coronavirus, maatschappelijke debatten en democratische processen worden steeds meer zichtbaar. Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten, is de website www.isdatechtzo.nl gelanceerd. Daar vinden bezoekers handige tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is. Met video’s en animaties wordt uitgelegd hoe nepnieuws werkt en hoe het verspreid wordt. Denk bijvoorbeeld aan de werking van algoritmes op sociale media en het gebruik van deepfakes.

Tekst en afbeelding met dank aan de toolkit van Isdatechtzo.nl, een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.


Kijk mee met Kieskijker via onze sociale media en onze blogs. Zie je zelf iets? Meld het ons!