Kieskijker start onderzoek naar manipulatie en desinformatie rond Nederlandse verkiezing

Trolfabrieken, desinformatie, fabeltjesfuik, bots, algoritmen, nepprofielen, micro-targeting… Als het goed is zijn de meeste Nederlanders inmiddels bekend met deze termen. Maar gaan we dit ook zien rond de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021? En zo ja: is het nog steeds ‘vooral Rusland’ dat aan heimelijke beïnvloeding doet, of kunnen Nederlanders er zelf ook wat van?

Kieskijker gaat manipulatie en desinformatie rond de aankomende Nederlandse verkiezing monitoren, analyseren en zichtbaar maken. Ons doel is het verminderen van het effect van desinformatie en manipulatie op de verkiezing, en daarnaast het vergroten van mediawijsheid van Nederlanders.

Let op: Kieskijker gaat vooral laten zien hoe georganiseerde desinformatie en manipulatie via sociale media werkt. De insteek is niet het aangeven van wat waar is of onwaar. Het monitoren gebeurt op inhoudelijk neutrale, onpartijdige wijze — nadrukkelijk zonder enige voorkeur voor links, midden of rechts.

Kortom: Kieskijker gaat op onderzoek uit — en je kunt meekijken via onze sociale media en onze blogs. Zie je zelf iets? Meld het ons!